Partnereink

A csalán gyógyító ereje
2006.07.31.

Méregtelenít
A nagy csalán talán a legerõsebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A levelébõl készült tea feloldja az anyagcserébõl származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetbõl a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztõcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, ugyanakkor fokozza a szervezet védekezõ erejét. A vese- és hólyagkõ-képzõdésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítõ hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A csalánteát nyugodtan ihatjuk akár egy fél éven keresztül is, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl, mert allergiás tüneteket okozhat. Nagy mennyiségben való fogyasztásakor gyomorpanaszok, bõrégés és vizeletpangás fordulhat elõ, de erõs túladagolása nagyon ritkán fulladásos reakciót is kiválthat.
A vizelethajtók, így a csalán is kimeríthetik a szervezet kálium-készletét, ezért rendszeres fogyasztásakor gondoskodjunk a megfelelõ kálium-pótlásról!
Ügyelni kell azonban arra, hogy a csalántea nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására.


Gyógyír izületi bántalmakra, allergiára, bõrbetegségekre Vizelethajtó, emésztést serkentõ és keringésjavító anyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, izületi gyulladások, illetve mindennemû reumatikus megbetegedés kezelésére.
Modern szakkönyvek is ajánlják az õsrégi gyógymódot: az urtikációt, vagyis a reumás testrész megcsapkodását csalánnal. Különösen isiász és lumbágó esetén hatásos, hiszen a méreganyag órákon át tartó melegérzést okoz. Ilyenkor a bõr erõsen kipirul, és megduzzad. A bõrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások és gyulladások belülrõl szüntethetõk meg. Vigyázzunk arra, hogy a "csalánozás" után ne érje hideg víz a bõrt, mert a melegérzés égésbe megy át.
Vértisztító hatásának köszönhetõen enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bõrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.
Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C- B-, és K- vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot. Készítenek csalánfõzeléket is, ami magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma miatt tápláló étel. (Fõzve elveszíti hangyasavat tartalmazó mirigyszõreit). A szervezet felfrissítésére szolgál, ha tavasszal, még a zsenge hajtásokból fõzik. Azonban könnyen túladagolható (vesegörcsöket okozhat), ezért a csalánfõzeléket csak hetente egyszer szabad fogyasztani és azt is csak tavasszal, amíg a zsenge leveleknek nincs csípõs ízük!

A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgõzöléshez használatosak, míg a belõlük készült krém alapos bõrtisztító, a zsíros bõrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbõr vérellátását, így erõsítik a hajhagymákat. Fõzetének rendszeres használatával gyorsabban nõ a haj, és egészséges, szép fényû lesz.
Bár Magyarországon csak a csalánlevél hivatalosan elfogadott drog, a növény gyökere is gyulladáscsökkentõ és immunstimuláló hatású, de csökkenti a koleszterinszintet is. A gyökérben található ß-szitoszterol enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezdeti tüneteit.
Gyógyteáját a népi orvoslás használja még köhögés csillapítására, fájós torokra, hurutos állapotok megszûntetésére, és egyes adatok szerint magas vérnyomás kezelésére, valamint külsõleg aranyeres bántalmak ellen ülõfürdõként. Népies nevei: csólyány, csohán, árvacsián, csollán, csípõs csalán.

Egyes irodalmi adatok szerint nyulaknál a csalánfõzet rendszeresen fogyasztása méhösszehúzódást idézhet elõ, ezért várandósok óvatosan alkalmazzák!
Gyógyszerként nagyobb mennyiségben ne használjuk diabétesz-terápiában, magas, illetve alacsony vérnyomás esetében, de az ajánlott dózisú alkalmazás elõtt is szükséges a kezelõorvossal való konzultáció. Vérvizelés vagy akut vizelet retenció esetén mindenképpen keressük fel orvosunkat.





Új szolgáltatók

Magic Dental

B7 Optika

Aestella Klinika

Ezüst Hárs Patika

Szekfű Fiókgyógyszertár Sukoró

Kidsvital Gyermekorvosi Központ

Brill Optika

Napsugár Gyógyszertár

3 Csepp Kft.

Aranykakukk Gyógyszertár





Partnereink