Partnereink

Az egészségpénztári számlák jövõbeni kiállításának szabályai
2020.12.18.

Tisztelt Partnereink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Pénztárszövetség sürgõs állásfoglalás-kéréssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz az egészségpénztári számlák jövõbeni kiállítására vonatkozó szabályozás kapcsán.

A Pénzügyminisztérium az alábbi állásfoglalást bocsátotta ki, amely alapján változatlanul - a korábbi gyakorlat szerint kell kiállítani a számlákat az egészségpénztári szolgáltatások elszámolása érdekében.

„A NAV által augusztus 4-én közzétett, a „számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alá esik-e a magánszemély felé teljesített ügylet, ha a magánszemély azt az egészségpénztári számlája terhére kívánja elszámolni, és kéri, hogy a számlán tüntessük fel az egészségpénztár adatait?” kérdéssel kapcsolatban megfogalmazott állásfoglalással, illetve a NAV állásfoglalásán alapuló, a szamlazz. hu oldalon megjelent tájékoztatóval kapcsolatosan a következõket jelezzük.

Az állásfoglalás, illetve a tájékoztató nincs összhangban az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény (Öpt.) és az önkénes kölcsönös egészség- és önsegélyezõ pénztárak egyes gazdálkodási szabályairól szóló 268/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet. és az Öbr. rendelkezéseivel.”

„Téves a NAV értelmezése, amely szerint pusztán az elszámolhatóság miatt szükséges a pénztár nevét a számlán szerepeltetni. Ezzel ellentétben azért kerül a számlára a pénztár neve, mert a pénztár áll szerzõdéses viszonyban az egészségügyi szolgáltatóval, nem a pénztártag.”

„Csak abban az esetben kell a pénztártag nevére kiállítani a szolgáltatással kapcsolatos számlát, amikor olyan szolgáltatást vesz igénybe, ahol az Öbr. alapján nincs szükség szerzõdéskötésre (így például a gyógyszer, gyógyászati segédeszközök megvásárlása esetén), errõl az Öbr. 24/D. § rendelkezik.

A NAV állásfoglalásra alapozott tájékoztatás így ellentmondásban van a jogszabályi rendelkezéssel, így az Öbr. rendelkezéseit kell alkamazni a gyakorlatban.

Budapest, 2020. december 17.”

 

 Generali Egészség- és Önsegélyezõ Pénztár



<< Vissza a főoldalra




Új szolgáltatók

Kidsvital Gyermekorvosi Központ

Brill Optika

Napsugár Gyógyszertár

3 Csepp Kft.

Aranykakukk Gyógyszertár

Femcare Opera

FM Radiológiai Központ

Audika Halláscentrum

Audika Halláscentrum

Audika Halláscentrum





Partnereink