Partnereink

Az egészségpénztári számlák jövőbeni kiállításának szabályai
2020.12.18.

Tisztelt Partnereink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Pénztárszövetség sürgős állásfoglalás-kéréssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz az egészségpénztári számlák jövőbeni kiállítására vonatkozó szabályozás kapcsán.

A Pénzügyminisztérium az alábbi állásfoglalást bocsátotta ki, amely alapján változatlanul - a korábbi gyakorlat szerint kell kiállítani a számlákat az egészségpénztári szolgáltatások elszámolása érdekében.

„A NAV által augusztus 4-én közzétett, a „számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alá esik-e a magánszemély felé teljesített ügylet, ha a magánszemély azt az egészségpénztári számlája terhére kívánja elszámolni, és kéri, hogy a számlán tüntessük fel az egészségpénztár adatait?” kérdéssel kapcsolatban megfogalmazott állásfoglalással, illetve a NAV állásfoglalásán alapuló, a szamlazz. hu oldalon megjelent tájékoztatóval kapcsolatosan a következőket jelezzük.

Az állásfoglalás, illetve a tájékoztató nincs összhangban az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény (Öpt.) és az önkénes kölcsönös egészség- és önsegélyező pénztárak egyes gazdálkodási szabályairól szóló 268/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet. és az Öbr. rendelkezéseivel.”

„Téves a NAV értelmezése, amely szerint pusztán az elszámolhatóság miatt szükséges a pénztár nevét a számlán szerepeltetni. Ezzel ellentétben azért kerül a számlára a pénztár neve, mert a pénztár áll szerződéses viszonyban az egészségügyi szolgáltatóval, nem a pénztártag.”

„Csak abban az esetben kell a pénztártag nevére kiállítani a szolgáltatással kapcsolatos számlát, amikor olyan szolgáltatást vesz igénybe, ahol az Öbr. alapján nincs szükség szerződéskötésre (így például a gyógyszer, gyógyászati segédeszközök megvásárlása esetén), erről az Öbr. 24/D. § rendelkezik.

A NAV állásfoglalásra alapozott tájékoztatás így ellentmondásban van a jogszabályi rendelkezéssel, így az Öbr. rendelkezéseit kell alkamazni a gyakorlatban.

Budapest, 2020. december 17.”

 

 Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár<< Vissza a főoldalra
Új szolgáltatók

Amplifon Lurdy

Matrac Király Stúdió

Kényelmes és szép cipők boltja

Kazay Gyógyszertár Fiókgyógyszertára

Kazay Gyógyszertár

Homeo 23 Kft.

Eötvös Patika Kft.

Complex Műtő Med Zrt.

Kígyó Gyógyszertár

Napraforgó Mozgásterápia Központ

Partnereink